3 zadanka
ktoś;p: 1. Wyznacz równanie symetralnej odcinka AB, korzystając ze wzoru na odległość między punktami,
A(1,8), B(5,4).
2. Pole rombu jest równe 32. Wyznacz współrzędne punktów B i D, jeśli A(−4,−2) i C(4,6)
3. Punkty A(4,2) i B(1,6) są wierzchołkami równoległoboku ABCD, którego przekątne przecinają
się w punkcie (0,3). Wyznacz równanie symetralnej boku CD.
Proszę o wskazówki, bo ja zawsze coś pochrzanie i nie chce wyjść
5 paź 22:28
M4ciek: Pokaz jak robisz
5 paź 23:20
ktoś;p: o to chodzi,że nie wiem jak zacząć

narysowałam sobie odcinek i symetralną i jestem w lesie
5 paź 23:22
Godzio:
Powinienem spać już od 1 h ale niestety nie udało mi się zasnąć więc spróbuje ponownie za 10
min, i w tym momencie zostałeś wybrany na ostatnie zadanie na dziś

czekaj 10 min,
dostaniesz zadanie a ja pójdę spać pasi

?
5 paź 23:26
ktoś;p: yhym
5 paź 23:26
ktoś;p: też zaraz muszę iść,więc te dwa dokończę jutro

a powiedź mi tak z czystej ciekawości skąd
jesteś

5 paź 23:30
M4ciek: A co chcesz mu czekolade wyslac

? Powiedz skad Ty
5 paź 23:31
ktoś;p: czekoladę może nie

nie wiadomo czy lubi

ja jestem spod Krakowa
5 paź 23:33
M4ciek: Na pewno lubi

To masz daleko
5 paź 23:34
ktoś;p: daleko do Ciebie czy do Godzia

5 paź 23:36
M4ciek: Tu i tu , do mnie blizej
5 paź 23:37
M4ciek: Lece spac bo trzeba jakos wstac

Dobranoc
5 paź 23:38
ktoś;p: szkoda
5 paź 23:39
ktoś;p: Dobranoc
5 paź 23:39
Godzio:

1. Symetralna do prosta przechodząca przez środek odcinka i dzieląca go na pół, więc:
W pierwszym kroku policzę prostą AB i środek odcinka AB:
A(1,8) B(5,4)
8 = a + b
4 = 5a + b −
−−−−−−−−−−−−−−
4 = −4a ⇒ a = −1
b = 9
y
AB = −x + 9
| | 1 + 5 | | 8 + 4 | |
SAB = ( |
| , |
| ) = (3,6) |
| | 2 | | 2 | |
S
AB(3,6)
Skoro prostopadła to jej współczynnik możemy obliczyć tak: a
1 * a = −1 ⇒ a
1 = 1
Mając punkt i współczynnik kierunkowy można obliczyć b:
6 = 1 * 3 + b ⇒ b = 3
Zatem równanie prostej symetralnej to: y = x + 3
2.
Pole rombu można obliczyć ze wzoru:
| | e * f | |
P = |
| , e,f − przekątne rombu które przecinają się pod kątem prostym |
| | 2 | |
e = |AC|
f = |BD|
A(−4,−2) C(4,6) ⇒ |AC| =
√(4 + 4)2 + (6 + 2)2 =
√82 + 82 =
√2 * 82 = 8
√2
| | 8√2 * f | |
P = |
| = 32 ⇒ √2f = 8 ⇒ f = 4√2 |
| | 2 | |
Środek AC (punkt przecięcia się przekątnych) :
S
AC(0,2)
Prosta AC:
−2 = −4a + b
6 = 4a + b −
−−−−−−−−−−−−−
−8 = − 8a
a = 1 ⇒ b = 2
y
AC = x + 2
Prosta prostopadła do AC przechodząca przez punkty B i D:
y = −x + 2
| | 1 | |
wiemy że odległość SB = SD = |
| f = 2√2 więc |
| | 2 | |
|SB| = 2
√2
√(x − 0)2 + (y − 2)2 = 2
√2 /
2 i
y = −x + 2
x
2 + x
2 = 8
2x
2 = 8
x
2 = 4
x = 2 v x = −2
y = 0 v y = 4
B(2,0) D(−2,4)
3. za chwilkę
5 paź 23:39
Godzio:
Ja z Wrocławia jestem

Już trzecie zrobię więc nie uciekaj
5 paź 23:40
ktoś;p: dobrze
5 paź 23:41
Godzio:

3. Punkty A(4,2) i B(1,6) są wierzchołkami równoległoboku ABCD, którego przekątne przecinają
się w punkcie (0,3). Wyznacz równanie symetralnej boku CD. Proszę o wskazówki, bo ja zawsze
coś pochrzanie i nie chce wyjść
A(4,2) B(1,6) S(0,3)
Przekątna BD:
Prosta przechodzi przez B i S więc można znaleźć jej równanie:
S(0,3) ⇒ b = 3
6 = a + 3
a = 3
y
BD = 3x + 3
długość |SB| musi być równa |SD| więc:
|SB| =
√10
|SD| =
√x2 + (y − 3)2 i y = 3x + 3
√10 =
√x2 + 9x2 /
2
10 = 10x
2
x
2 = 1
x = 1 v x = − 1 ⇒ y = 6 v y = 0 D(−1,0)
Prosta DC jest równoległa do prostej AB więc:
y
AB:
2 = 4a + b
6 = a + b −
−−−−−−−−−−−−−
−4 = 3a
żeby obliczyć C użyję prostej AS:
2 = 4a + 3
−1 = 4a
punkt przecięcia prostej y
CD i y
AS da punkt C
| | 1 | | 4 | | 4 | |
− |
| x + 3 = − |
| x − |
| /*12 |
| | 4 | | 3 | | 3 | |
−3x + 36 = −16x − 16
13x = −52
x = −4 ⇒ y = 4
Do symetralnej potrzebuje jeszcze środka CD:
| | 4 | | 4 | |
C(−4,4) D(−1,0) yCD = − |
| x − |
| |
| | 3 | | 3 | |
S
CD(−2,5 ; 2)
| | 3 | | 23 | |
Równanie symetralnej: y = |
| x + |
| |
| | 4 | | 8 | |
Jak jest gdzieś błąd to sobie znajdziesz i poprawisz
Dobranoc
5 paź 23:52
ktoś;p: Dziękuję bardzo
5 paź 23:53
ktoś;p: Dobranoc
5 paź 23:54
lalal: tam powinno być b = 31/8 a równanie symetralnej powinno być równe y=3/4x + 31/8 czyli y=3/4x +
3i7/8
25 maj 19:24
agata: czemu tam jest napisane ze |SB|=√10 ? skad to sie wzielo?
7 paź 19:55
Crissu: stąd:
S (0;3) B (1;6)
S (x1;y1 B (x2;y2)
|SB|= √(x2−x1)2+(y2−y1)2
|SB|= √(1−0)2+(6−3)2=√1+9=√10
9 paź 23:42