Zasada indukcji matematycznej
.....: Pomóżcie dokończyć zadanie.
∀n∊ℕ2 ∀ x > −1, x ≠ 0
(x + 1)n > 1 + nx
n0 = 2
(x + 1)2 > 1 + 2x
x2 + 2x + 1 > 1 + 2x
x2 > 0
z definicji wiemy, że x ≠ 0;
(x + 1)n + 1 > 1 + (n + 1)x
(x + 1)n(x +1 ) > 1 + (n + 1)x
// W tym momencie już nie mam pojęcia co zrobić dalej..
5 paź 21:56
Jurek: L=(x+1)n+1=(x+1)(x+1)n>(x+1)(1+nx)=x+nx2+1+nx=1+(n+1)x+nx2>P ponieważ nx2>0
5 paź 22:25
.....: Dzięki @Jurek, ale nie czaję tego członu "1+(n+1)x+nx2>P ponieważ nx2>0", dlaczemu większe od
P?
5 paź 22:36
Jurek: Prawa strona Twojej tezy: 1+(n+1)x
5 paź 22:37
.....: Ok wiem, dzięki wielkie
5 paź 22:38
.....: No właśnie popatrzyłem, dzięki jeszcze raz
5 paź 22:39