liczby
gienek: (14)1/4 prosze o wytłumaczenie na chlopski rozum, dlaczego to jest 1√2,
pozdrawiam
5 paź 21:43
gienek: doszedlem do takiego wyniku i na tym koniec 14√4
5 paź 21:48
Eta:
dlatego,że
2
1/2=
√2
to:
| | 1 | | 1 | |
(2−2)1/4= 2 −1/2= |
| = |
| |
| | 21/2 | | √2 | |
5 paź 21:49
Jack:
szuaksz liczby która 4 razy przez siebie wymnożona da 4.
2*2=4 Teraz 2 można zamienić na 2=
√2*
√2
| | 1 | | 1 | |
Czyli √2*√2*√2*√2=4. Ostatcznie więc |
| = |
| |
| | 4√4 | | √2 | |
5 paź 21:50
Kejt: jeśli masz w potędze ułamek, to jego mianownik jest stopniem pierwiastka:
a
12=
√a
a
13=
3√a
a
14=
4√a
to to będzie to samo co:
4√4=
4√22=
√2
jasne?
5 paź 21:50
gienek: dzieki czaje juz, pozdro
5 paź 21:53