matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie logarytmiczne:
EEEMKA:
log
3
(2x−10)=log
3
(6−2x)
5 paź 21:32
M.:
2x−10=6−2x
5 paź 21:37
Eta:
założenia: 2x −10 >0 i 6−2x >0 => x >5 i x < 3 to: x€ ( −∞, 3) U ( 5, ∞) rozwiązując 2x −10 = 6 −2x −−−−−− otrzymasz x= 4 nie spełnia założenia odp: równanie jest sprzeczne
5 paź 21:43