Prosze o pomoc
Kuba: Wykaż że suma siedmiu kolejnych liczb naturalnych jest podzielna przez 7
5 paź 21:13
Godzio:
n + n + 1 + n + 2 + n + 3 + n + 4 + n + 5 + n + 6 = 7n + 21 = 7(n + 3)
5 paź 21:15
Jack:
wypisz je: n, n+1..... itd, dodaj i wyciągnij 7 jako wspólny czynnik.
5 paź 21:16
kk: (n+n+1+n+2+n+3+n+4+n+5+n+6+n+7)/7=(8n+28)/7=n+4
5 paź 21:18
kk: przepraszam bez ostatniej
5 paź 21:18
Ewelina J.: kk nie masz racji o jeden wyraz za duzo
5 paź 21:19
kk: zgadza sie, zauwazylem juz po wyslaniu
5 paź 21:20
Kuba: dzieki Wszystkim
5 paź 21:23