Dany jest wielomian.
pawkan:
Dany jest wielomian :W=4x4−6x3−{a+3}x+8 ,a}wyznacz wartość a,wiedząc żeW{−1}=23 ,b}sprawdź
,czy dla wyznaczonej wartości a,spełniona jest równość∥W{1}−W{−1}=22
5 paź 20:55
Ewelina J.: a)
W(−1)=23
czyli 23=4*(−1)
4−6*(−1)
3−(a+3)*(−1)+8 trzeba to dokonczyc i wyliczymy wtedy ile wynosi a

B) na tej podstawie co w a podstawiasz za x najpierw 1 bo W(−1) wiesz juz ile wynosi

i
odejmujesz jezeli L=P tzn ze prawda.
5 paź 21:02
pawkan: Dzięki Ewelina,ale mogła byś mi pokazać jak to dokończyć.Serdeczne dzięki!
5 paź 21:27
Wiktoria: bardzo prosiłabym o napisanie z jakiego podręcznika pochodzą te zadania
15 sty 14:14