A(−1,1)
B(3,−2)
1 = −a + b
−2 = 3a + b −
−−−−−−−−−−−−−−
3 = −4a
| 3 | ||
a = − | ||
| 4 |
| 1 | ||
b = | ||
| 4 |
| 3 | 1 | |||
y = − | x + | |||
| 4 | 4 |
to jest zadanko z Odległość punktu od prostej, i potrzebowałam prostą AB, teraz muszę
| 3 | 1 | |||
przekształcić: − | − y + | ,tak ![]() | ||
| 4 | 4 |
| 3 | 1 | ||
x + y − | = 0, po co bawić się w minusy | ||
| 4 | 4 |
| 2 | ||
Godzio nie wychodzi miałam obliczyć odległość punktu C od prostej AB. Wyszło mi 2 | a w | |
| 7 |
| 2 | ||
odpowiedzi jest 3 | ,blisko jestem ![]() | |
| 5 |



