naszkicuj wykres funkcji?? prosze o pomoc
Qki: naszkicuj wykres funkcji

prosze o pomoc
f(x)= −|1−x|
f(x)= −2|x−3|
5 paź 20:32
Mateusz: jezeli mamy funkcje postaci y =|f(x)| to z def wartosci bezwzględnej
|f(x)| = { f(x) dla f(x)≥0
{ −f(x) dla f(x)<0
oznacza to ze wykres funkcji y = |f(x)| będzie się pokrywał z wykresem funkcji y = f(x),gdy
wartosci funkcji f są nieujemne natomiast będzie jego symetrycznym odbiciem względem osi OX
gdy wartosci funkcji są ujemne
5 paź 20:37
Jurek: w pierwszej zacznij od f(x)=1−x
część poniżej osi OX odbij symetrycznie na część dodatnią (wartość bezwzględna)
wynik odbij symetrycznie względem osi OX (−f(x))
5 paź 20:39
Ewelina J.:

A wiec na wykresie przedstawilam poszczegolne etapy rysowania...
rozpiszmy sobie w ten sposob:
1. etap : rysujemy wykres y=1−x ( funkcja liniowa malejaca− na wykresie kolor szary)
2. etap: dalej rysujemy y=I1− x I (wykres w kolorze czerwonym rysujemygo przez odbicie funkcji
y=1−x tak zeby byl ponad osia x)
3. etap: rysujemy wykres y=−I1 − x I ( wykres zielony, minus powoduje ze funkcję odbijamy
lustrzanie)
I to jest nasz koncowy wykres...

podpunkt b)analogicznie
powodzenia
5 paź 20:57
Qki: dziękować ślicznie
5 paź 21:04
Qki: a jeszcze chiałem się zapytać jak bedzie z tą −2 bedzie odwrucona ale w jaki sposób

czy tak
poprosty tylko będzie odwrucona?
6 paź 08:03
think: narysuj wykres |2x − 6| i odbij pod oś x−ów i to będzie ostateczny wykres −2|x − 3|
6 paź 08:12
think:
6 paź 08:15