Proszę o pomoc
betka: W okrąg o promieniu r wpisano kwadrat i na tym samym okręgu opisano trójkąt równoboczny. Oblicz
długość promienia okręgu, wiedząc że suma długości boku kwadratu i boku trójkąta równobocznego
jest równa 12.
5 paź 20:26
Christopher:
Rozwiąż na R układ równań
| | 0,5a | | c2 | | c3 | |
R= |
| & a+c=12 & |
| sin60= |
|
|
| | cos45 | | 2 | | 4R | |
6 paź 01:32
think:

przekątna kwadratu to średnica okręgu
4a + 3b = 12
d = a
√2
Teraz z własności okręgu wpisanego w trójkąt:
| | 2P | | | |
r = |
| =co dla trójkąta równobocznego przybiera postać: |
| = |
| | a + b + c | | 3b | |
mamy taki układ równań
4a + 3b = 12
którego rozwiązanie już pozostawiam Tobie...
6 paź 07:54
think: ale gaf, ślepa komenda ze mnie o poranku tam jest warunek a + b = 12
nie 4a + 3b = 12
6 paź 08:16