Pomóżcie!!!
xxx: Proszę o pomoc
2x3+|x|>3x−4
5 paź 20:25
think: zakładasz nowy post z tym samym błędem!
Podobno w zadaniu miało być
2x
3 + 3|x| > 3x − 4
tak czy nie
5 paź 20:26
xxx: tak
5 paź 20:27
xxx: przepraszam
5 paź 20:27
xxx: nie radzę sobie z tym
5 paź 20:28
xxx: Więc jak mam to rozwiązać
5 paź 20:32
think: przecież M. Ci to tam dobrze prowadziła, rozwiązujesz 2 przypadki
1o x ∊ (−∞, 0)
2x3 − 3x > 3x − 4
2x3 − 6x + 4 > 0 / :2
x3 − 3x + 2 > 0
szukamy pierwiastków całkowitych wśród dzielników wyrazu wolnego {1,2, −1, −2}
f(x) = x3 − 3x + 2
f(1) = 1 − 3 + 2 = 0
f(−2) = −8 + 6 + 2 = 0
f(2) = 4 ≠ 0
f(−1) = −1 + 3 + 2 = 4 ≠ 0
szukamy trzeciego pierwiastka
(x − 1)(x + 2)(x − a) = x3 − 3x + 2
(x2 + x − 2)(x − a) = x3 + x2(1 − a) + x(−a − 2) + 2a
1 − a = 0 ⇒ a = 1
Nasza funkcja jest postaci:
(x − 1)2(x + 2) > 0 ⇔ x∊ (−2,1)∪(1,∞)
musimy wziąć część wspólną z dziedziną czyli ostatecznie x∊ (−2,0)
teraz 2o x∊<0,∞)
2x3 + 3x > 3x − 4
2x3 + 4 > 0
a to jest prawdą dla wszystkich x−ów z dziedziny
Rozwiązaniem końcowych jest suma rozwiązań z obu przypadków:
x∊(−2,0)∪<0,∞) ⇒ x∊(−2,∞)
5 paź 20:46
xxx: Dlaczego to jest prawdą dla wszystkich x−ów dziedziny ?
5 paź 21:00
think: ano bo jak x jest dodatni to liczba dodatnia do 3 potęgi nadal jest dodatnia a jak jeszcze
dodasz do tego 4 to już zupełnie ful wypas na plus
5 paź 21:31