Wielomiany
lukaszq15: Wielomian W(x)=x
3−(a+b)x
2−(a−b)x+3 xeR jest podzielny przez wielomian P(x)=x
2−4x+3. Wyznacz
aib. Wiem ze a=2 a b=1. Tylko jak do tego dojsc
5 paź 20:18
Jack:
W(x)=Q(x)*P(x)
Zatem pierwastki P(x) są również pierwiastkami W(x). WYkorzystaj to.
5 paź 20:20
lukaszq15: Dalej nie rozumiem
5 paź 20:30
Jurek: Wyznacz pierwiastki P(x) i zapisz dwa równania W(x) dla tych pierwiastków
5 paź 20:34
lukaszq15: Dzieki

Robilem to samo juz pol h temu tylko gdzies blad w obliczeniach zrobilem i mi nie
wychodzilo . Dziekuje
5 paź 20:39