.
Kaaśka: mam mały problem z jednym zadaniem. Bardzo proszę o wasz pomoc
oblicz pole i obwod trapezu roznoramiennego o podstawach dlugosci
− 4cm i 8 cm oraz przekatnej dlugosci 10 cm
− 4 cm i 6 cm jesli przekatne tego trapezu przecinaja sie pod katem prostym
5 paź 20:04
Kaaśka: bardzo, bardzo prosze o pomoc
5 paź 20:16
Jack:
a. wystarczy dobry rysunek... a=4. b=8, b=2x+a (gdzie x − to mały odcinek, rzut prostokątny
boku na dolną podstawę). Przekątna utworzy trójkąt prostkątny z którego wyliczysz wysokośc.
b. przekątne są równej długości. Skorzystaj z tw. Pitagorasa (trzy razy − dla obu podstaw i
boku).
5 paź 20:17
Kaaśka: niestety nadal nie umiem sobie z tym poradzić..
5 paź 20:25