Funkcja kwadratowa
Luqas: Zad.
Dana jest funkcja f(x) = x
2 + bx + 10 . Do wykresu tej funkcji należą punkty A = (2, −14) i B
= (−1, 16). Oblicz miejsce zerowe tej funkcji.
Proszę chociaż o zasugerowanie jak zacząć itp. z matmy nie jestem taki ciemny, więc jak będe
wiedział co i jak to dam sobie radę

.
5 paź 19:56
Jack:
przydałoby sie wyznaczyć "b"... Stwórz układ równań (podstawiając do każdego równania jeden
punkt) i go rozwiąż. Potem policz deltę równania ze znanym "b",
5 paź 20:00
Luqas: aha, może teraz mi sie uda
5 paź 20:07
Luqas: {f(2) = 2
2 + 2b + 10
{f(−1) = (−1)
2 −b + 10
//dobrze ułożyłem czy jakoś inaczej trzeba

Ofc tam gdzie { to jest jeden tylko nie umiem go napisać tutaj ^^.
{
5 paź 20:20
Jack:
jeszcze tylko zamaist f(2) i f(−1) wstaw liczby.
5 paź 20:22
Luqas: Czyli tam gdzie f(2) należy wpisać −14, a tam gdzie f(−1) trzeba wpisać 16 ta? wolę być pewny
5 paź 20:24
Jack:
dokładnie tak.
5 paź 20:24
Luqas: To w sumie po co układ równań skoro i tu i tu można pojedynczo wyliczyć b
5 paź 20:25
Luqas: Wyszło mi 2 razy b i dwa razy inaczej

W pierwszym b= − 14, a w drugim b= −5.
5 paź 20:28
Jack:
oo.... dobre pytanie. Faktycznie... Przyzwyczaiłem się że brakuje dwóch wspólczynników i wtedy
idzie robić układ równań. No ale specjalnie się nie na robiłeś
5 paź 20:28
Jack:
wychodzi pokracznie, to znaczy że taka funkcja nie może przechodzić przez te punkty. Może nie
dopisałeś któregoś współczynnika, hm?
5 paź 20:33
Luqas: No nie

, to teraz musze podstawić jedno b do jednej funkcji a drugie b do drugiej funkcji
5 paź 20:34
Luqas: aha chyba tak i wtedy wyjdzie x1 i x2
5 paź 20:36
Luqas: tyle wiem ze maja byc 2 miejsca zerowe

w zadaniu napisałem ze 1 .
5 paź 20:37
Jack:
nie widzę błędu w wyliczeniu tych "b". Ale funkcja nie może mieć dwóch róznych współczynników
"b". Coś nie gra z tym zadaniem...
5 paź 20:39
Luqas: Reszta zadania jest napisana slowo w slowo tak jak w podreczniku.
Zobacze co mi wyjdzie i sprawdze w odpowiedziach.
5 paź 20:40
Jack:
To po co te dwa punkty by dawali, gdyby majac 1 można było policzyć "b"? Licz, licz − zobaczymy
co "wyjdzie".
5 paź 20:41
Luqas: wkoncu sam juz nie wiem . nic nie wyszlo .
5 paź 20:42
Luqas: z tego co tu widze bym musial obliczyc 2 delty xD , a to nie gra roli bo tak nie moze, byc.
Czekam na zbawcę

PS. w odpowiedziach wyszło : −5 i 1.
5 paź 20:53
Jack:
poćwicz takie mozliwosci:
1. w równaniu jest ukryty jeszce współczynnik a
2, −−−−−−−−−−−−−−−−−−| | −−−−−−−−−−−−− c
moze wyjdzie
5 paź 20:55
Luqas: a= 1 b= ? (−14 a drugie −5) c= 10
ale w sumie trzeba obliczyć deltę. A żeby obliczyć deltę trzeba dokładnie znać b. Gdyby mi ktoś
powiedział, które liczby wkońcu mam podstawić, żeby wyliczyć b

. Bez tego ani rusz

.
5 paź 21:05
Jurek: Jeśli w odpowiedziach masz −5 i 1 to znaczy że funkcja ma postać a(x+5)(x−1)
dodatkowe do wykresu należą punkty A i B więc a=−2 czyli funkcja ma postać f(x)=−2x2−8x+10
Zapewne w treści zagubiono a.
5 paź 21:10
Luqas: Dzięki . Mam nadzieje ze chlop mnie nie spyta z domowej ^^ . Teraz zostaje mi tylko nadzieja

Dzięki Jack i Jurek. Zrobilismy co w naszej mocy.
5 paź 21:17