Krzysiek: Nie bardzo mam teraz czas, ale pokombinowałem chwilę i mogę się założyć, że wyjdzie, jeśli
wykorzystasz to, że:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(*) (a+b+c) ( |
| + |
| + |
| ) =1 |
| | a | | b | | c | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(**) (a+b+c)2 ( |
| + |
| + |
| )2 =1 |
| | a | | b | | c | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(***) (a+b+c)3 ( |
| + |
| + |
| )3 =1 |
| | a | | b | | c | |
W (***) podnieś do 3 pierwszy nawias i to co wyjdzie na pewno da się jakoś zapisać za pomocą
lewych stron (*) i (**).
Czy to jakoś cię przybliża do rozwiązania?