Rozwiąż
Pomocy!!!!!!!!!: Rozwiąż
2x3+|x|>3x−4
5 paź 19:01
M.: Rozważasz dwa przypadki. Gdy x≥0 i gdy x<0.
W pierwszym przypadku masz:
2x3+x>3x−4
W drugim:
2x3−x>3x−4
5 paź 19:08
Pomocy!!!!!!!!!: Przepraszam tam przed |x| powinna być jeszcze 3
5 paź 19:15
Pomocy!!!!!!!!!: Z 1 przypadku wyszło mi x1=−2 i x2=1, a z 2 x>2 i nie wiem czy dobrze i co dalej mam
zrobić
5 paź 19:16
Pomocy!!!!!!!!!: Dobrze robię?
5 paź 19:20
M.: 2x3+|3x|>3x−4
2x3 +3x>3x−4 lub 2x3−3x>3x−4
2x3+4>0 2x3−6x +4>0
Masz coś takiego?
5 paź 19:26
xxx: tak
5 paź 19:34
xxx: Z 2 przypadku wyszło mi x1=−2 i x2=1, a z 1 x>−2
5 paź 19:38
xxx: I jak dalej mam postąpić?
5 paź 19:38
xxx: Chyba coś źle obliczyłam
5 paź 19:40
xxx: Pomóżcie

! Z góry dziękuje
5 paź 19:48
M.: Z drugiego(2x−2)(x−1)(x+2)?
czyli 2(x+2)(x−1)2
1 jest podwójnym pierwiastkiem.
Rysujesz na uproszczonym wykresie.
5 paź 19:48
M.:

−2 1
1 podwójny pierwiastek więc funkcja "odbija się"
I jeszcze przedział. Miało być od 0 większe?
Więc x∊(−∞; −2)∪(1;∞)
5 paź 19:52
M.:

−2 1
1 podwójny pierwiastek więc funkcja "odbija się"
I jeszcze przedział. Miało być od 0 większe?
Więc x∊(−∞; −2)∪(1;∞)
5 paź 19:52
M.: Powinno być dobrze... Ale jeszce musisz wziąć pod uwagę pierwszy przypadek.
5 paź 19:53
xxx: Czyli wyszło mi (−nieskończoność, −2)
5 paź 19:54
xxx: Drugi miał być mniejszy
5 paź 19:54
M.: W 1 przypadku wyszło x>−2 więc końcowa odpowiedź to x∊(1;∞)
5 paź 19:54
M.: Źle się wyraziłam. Chodziło mi o to: 2x3−6x +4>0
Więc powinno być dobrze.
5 paź 19:55
M.: Masz możliwość sprawdzenia odpowiedzi?
5 paź 19:56
xxx: Jak obliczyłeś 1 przypadek?
5 paź 19:57
xxx: W odpowiedziach jest że x należu (−2, nieskończoność)
5 paź 19:57
M.: Ty obliczyłaś...
5 paź 19:58
M.: xxx: Z 2 przypadku wyszło mi x1=−2 i x2=1, a z 1 x>−2
5 paź 19:58
xxx: Nie tak jest w odpowiedziach
5 paź 19:58
xxx: Ja obliczałam
5 paź 19:59
xxx: Ale zapomniałam, że jak się usuwa potęgę to wychodzi 3√2
5 paź 20:00
M.: Coś z 3√2?
5 paź 20:00
xxx: Ale w odpowiedziach nie ma żadnego pierwiastka
5 paź 20:01
M.: x3+2 rozkładasz na X3+3√23 ?
5 paź 20:01
M.: Hm...
5 paź 20:01
M.: A jaka jest odpowiedź?
5 paź 20:01
M.: Bo z 1 wychodzi 2(x3+2)
5 paź 20:02
xxx: x należy (−2, nieskończoność) ta odpowiedx jest do całego zadania
5 paź 20:02
xxx: Ja nie mam juz pomysłu
5 paź 20:05
M.: Czyli z 1 by wyszło x<−2...
5 paź 20:06
M.: Nie wiem... Może ktoś inny Ci jeszcze pomoże, bo ja już też nie wiem. Ale druga część powinna
być dobrze.
5 paź 20:12
xxx: Właśnie nikt nie chce pomóc
5 paź 20:16