BLAGAM POMOZCIE
jghjgh: Dla jakich wartości parametru k rozwiązaniem układu równań
3x+4y=k
5x+6y=k−1
jest para liczb o jednakowych znakach
5 paź 18:43
jghjgh: prosze pomozcie
5 paź 18:45
jghjgh: doszlem do wyliczenia x i y i nie wiem co dalej pomozcie blagam
5 paź 18:52
jghjgh: a zrobic bez uzywania f.kwadratowej
5 paź 18:52
kropka: a to proste jghjgh
5 paź 18:55
jghjgh: plis tylko powiedz co sie robi po wyliczeniu x i y i sobie poradze dalej
5 paź 18:56
kropka: miałeś wyznaczniki

Jeśli tak to wyznacz W, Wx, Wy, następnie x, y.
i wiesz ze mają miec jednakowych znaków wiec dwie dodatnie lub dwie ujemne.
czyli pierwszy przypadek x>0 i y>0 podstawiasz za x i za y te paramety które Ci wyszły z
wyznaczników
drugi przypadek x<0 i y<0 tez podstawiasz i obliczasz wartosc parametu
5 paź 18:58
jghjgh: wlasnie i jeszcze jedno bo mam jakies zacmienie
5 paź 18:59
jghjgh: y=−√3x+2+b x nalezy R
podaj miare kata nachylenia wykresu funkcji do osi OX
5 paź 19:01
kropka: nachylenie kąta to tg a
5 paź 19:02
jghjgh: wiem walsnie tylko zapomnialem jak to sie robi dalej
5 paź 19:03
think: a po co Ci funkcja kwadratowa przy zagadnieniu liniowym???
3x + 4y = k / *6
5x + 6y = k − 1 / *(−4)
18x + 24y = 6k
−20x − 24y = 4 − 4k
− − − − − − − − − − − − − − + stronami
−2x = 2k + 4 / :(−2)
x = −k − 2
4y = k − 3(−k − 2) = 4k + 6 ⇒ y = k + 1,5
chcemy aby x, y > 0 lub x,y<0
1o −k − 2 > 0 ⇒ k < −2
k + 1,5 > 0 ⇒ k > −1,5
nie ma rozwiązań
2o −k − 2 < 0 ⇒ k > −2
k + 1,5 < 0 ⇒ k < −1,5
tutaj już jest rozwiązanie k ∊ (−2; −1,5)
5 paź 19:03
jghjgh: wiem ale nauczycielka mowila ze parametrem i jest o wiele krocej ale dzieki THINK
5 paź 19:04
kropka: wyznaczniki są o wiele szybsze
5 paź 19:07
jghjgh: wiem walsnie ^^
5 paź 19:07
jghjgh: a pomozesz mi z tym katem nachylenia
5 paź 19:07
think: nie pomogę, bo nauczycielka pewnie też mówiła jak to szybko rozwiązać ale tego to już tu nie
wpisałeś
5 paź 19:09
think: a to współczynnik kierunkowy
tgα = a
wystarczy wpisać liczbę która jest przy x−ie
5 paź 19:11
jghjgh: plis pomoz tylko z tym katem nachylenia i wiem ze a=tg(alfa)
5 paź 19:11
jghjgh: to to tez wiem i c0 dalej
5 paź 19:11
kropka: a masz wynik

, bo coś mam ale nie wiem czy ok
5 paź 19:12
think: tgα = −
√3
odczytaj z tablic jaki to kąt
5 paź 19:12
jghjgh: wlasnie nie mam ale podaj jak zrobiles moze mi sie przypomni
5 paź 19:13
jghjgh: think to bedzie −60(stopni) a takiego katu nie ma
5 paź 19:13
think: | | 2 | |
jak ładnie w tablicach jest że α = |
| π = 120o |
| | 3 | |
5 paź 19:13
think: jak to nie

? oczywiście że jest

! Kwestia skierowania
5 paź 19:14
jghjgh: ahai co zrobic z tym 120(stopni)
5 paź 19:15
jghjgh: oki wiem tg(180−120)=60 =
√3 tak

?
5 paź 19:18
kropka: zrobiłam tak
bo jeśli a=−√3 to wartość √3 przyjmuje ctg 300 jest minus przed √3 więc we wzrorach
redukcyjnych będzię wychodził ctg
−ctg300= tg(900+300)= tg1200, czyli 1200
taki mi sie wydaje
5 paź 19:19
think: ale po co Ci to, wiesz ciężko mi coś powiedzieć jak nie znam treści zadania.
Jeśli pytanie jest o kąt nachylenia to odpowiedzią jest 120 stopni i już.
5 paź 19:19
jghjgh: aha to ja nie wiem juz ale mi sie wydaje ze jest dobrze jak napisal think
5 paź 19:20
jghjgh: aha spoko w kolejnych podunktach bedzie mi potrzebne a
5 paź 19:21
kropka: to będzie na pewno 120 0 think i ja ci to wyliczyliśmy
5 paź 19:22
5 paź 19:24
jghjgh: JESTESCIE WIELCY XD
5 paź 19:26