Twierdzenie Talesa - proszę o pomoc.
Mateuszek: Twierdzenie Talesa.
Mam takie dwa zadania, które mam rozwiązane, ale chciałbym, żeby ktoś mi to wytłumaczył jak
chłop krowie na granicy jak to zrobić. Zwyczajnie opisać co i jak i od razu obliczone, bo za
wała nie wpadnę jak to wyszło. Z góry serdeczne dzięki.
W trójkącie ABC, w którym AB ma długość 12cm, a wysokość CD=15cm przeprowadzono odcinek EF
równoległy do boku AB i odległy od niego o 5 cm Oblicz pole EFC.
W trójkącie prostokątnym ABC, przyprostokątna AB ma długość 12cm, BC = 16cm, a
przeciwprostokątna AC=20cm. Poprowadzono prostą równoległą do AC dzielącą bok AB w stosunku
1:3. Oblicz długość boków utworzonego trójkąta. Rozważ oba przypadki.
5 paź 18:40