Rozwiaz rachunkowo i graficznie
Skizzo: Rozwiaz rachunkowo i graficznie nierownosc I x +3 I > I 2x −1 I
rachunkowo juz policzylem wyszedł mi przedział x∊(−23: 4 ) nie wiem tylko jak
to narysowac
5 paź 18:23
think:

|x + 3| − |2x − 1| > 0
f(x) = |x + 3| − |2x − 1|
| | 1 | |
wartości bezwzględne zerują się dla −3 i |
| |
| | 2 | |
f(−4) = |−4 + 3| − |2*(−4) − 1| = 1 − 9 = −8
f(−3) = −7
f(0) = 3 − 1 = 2
f(2) = 5 − 3 = 2
na czerwono to co spełnia warunek
5 paź 18:32
Skizzo: czyli liczby ktore wstawiasz za x sa dowolne
5 paź 18:52
Skizzo: a nie lepiej wybrac liczy z przediału ktory wyszedł w rozwazaniu rachunkowym jak liczyłem i
dodatkowo jakies dwie liczy z poza nie go sasiednie
a nie liczyc dla −4
5 paź 18:57