durna matematyka;p
ktoś;p: | | 1 | |
mam zadanko z tematu odległość punktu od prostej. Moja prosta to − |
| x + 3 |
| | 3 | |
to prostopadła będzie 3x + 3
5 paź 18:05
runny: prostopadła będzie miała postać 3x + b, gdzie b nie musi równać się 3. Dla 1, 2, 42545 i każdej
innej liczby proste dalej będą prostopadłe.
5 paź 18:10
ktoś;p: nie wychodzi mi:( możecie sprawdzić

treść zadania:
| | 1 | |
Oblicz odległość punktu P od prostej l, P(4,5) l:y = − |
| x + 3 |
| | 3 | |
wyliczyłam b i wyszło mi 7,następnie układem równań wyliczyłam punkt wspólny prostych y=−2, x=3
i długość odcinka wyszła mi 5
√2
5 paź 18:27
5 paź 18:56
think: poczytaj sobie tam masz jak to się liczy to będziesz wiedziała co skąd się wzięło.
5 paź 18:56
ktoś;p: skąd wzięło się to równanie w pierwszej linijce
5 paź 19:03
ktoś;p: już wiem

ale zapytam o coś innego...
5 paź 19:03
think: no to pytaj
5 paź 19:04
ktoś;p: | | 4 | |
mam prostą y = − |
| x + 2 i P(5,−1) skąd wzięło się równanie 4x + 3y − 6 = 0  |
| | 3 | |
5 paź 19:04
ktoś;p: już wiem

sorry
5 paź 19:05
think: 
no fajnie, że samo zadanie pytania pozwala Ci znaleźć na nie odpowiedź
5 paź 19:07
ktoś;p: | | 10 | |
ale wiesz co mi w liczniku wyszło − |
| |
| | 3 | |
5 paź 19:19
ktoś;p: już wiem wszystko
5 paź 19:43