prosze o pomoc zadania zamkniete...:( Funkcjie i ich Własności
Paweł:
1) Dana jest funkcjia f(x)=−x
2−4x. Punkt P=(−2,b) nalezy do wykresu funkcji f. wynika stąd że:
a) b= −4
b) b=−12
c) b=4
d) b=16
2) Dana jest funkcja f(x)=x
2−3x. wzór funkcji której wykres powstaje przez symetrię osiowa
względem osi OX, to:
a) y= −x
2−3x
b) y=−x
2+3x
c) y=x
2−3x
d) y=x
2+3x
3) Dana jest funkcja f(x)=
√x−2. Wzór funkcji której wykres powstaje przez symetrie osiowa
osi OY, to:
a) y=
√−x−2
b) y=
√−x+2
c) y=−
√x−2
d) y=−
√x+2
| | 4 | |
4) Rozwiązaniem równania |
| =4 jest : |
| | −x + 2 | |
a) x=−3
b) x=3
c) x=−1
d) x=1
5) Dana jest funkcja f(x)=−5x+4 . Funkcja której wykres jest równoległy do wykresu danej
funkcji , to:
a) f(x)=−5x−4
b) f(x)=5x+4
c) f(x)=
15x−4
d)f(x)=−
15x+4
prosił bym oczywiście jeśli to możliwe zęby było po kolei jak co trzeba zrobić.. bo wogóle
tego nie rozumiem i sama odp mi nie wystarczy.. muszę po prostu popatrzeć jak wy to robiliście
i sam potrenować .. moze to zrozumiem..
5 paź 17:42
Paweł: POMOCY

:(
5 paź 18:00
Paweł: wogule nie wiem jak to zrobic
5 paź 18:03
Skizzo: zad1
odp b
wystarczy do danej funkcji podastawic za x = −2
i po wyliczeniy otrzymamy 4
5 paź 19:03
think: otrzymamy 4, ale to nie jest odpowiedź b

tylko c
5 paź 19:05
nie potrafie.. :( : a dlaczego za x trzeba 2
5 paź 19:06
nie potrafie.. :( : znaczy −2
5 paź 19:06
nie potrafie.. :( : a co np z tym b

P=(−2,b)
5 paź 19:07
Skizzo: wspołrzedne punku zaznaczone go na płaszczyznie kartezjanskiej to ( x , y )
stat b = y
5 paź 19:09
nie potrafie.. :( : a no rozumiem.. a w tych następnych zadaniach np 2, 3, 4, 5, trzeba tak samo robić
5 paź 19:11
Skizzo: zad 2
to chyba odp b
ale nie wiem jak Ci to wytłumaczyc
5 paź 19:13
Skizzo: w tym zad 2 narysowałem sobie ten wykres na nastepnie zgiołem katrke wzdłuz osi x i porownałem
ktory z podpunktow charakteryzuje mi otrzymany wykres
5 paź 19:15
nie potrafie.. :( : a no dobrze dziękuje ze chociaż próbowałeś..
5 paź 19:15
think: ehh Paweł wzór funkcji jest jak przepis!
y = −x2 − 4x
i teraz masz punkt który należy do tej funkcji P = (−2, b)
przepis Ci tylko mówi ile jednostek tego drugiego składnika musisz dać gdy dajesz −2 składniki
pierwszego.
5 paź 19:16
nie potrafie.. :( : tych zadań raczej nie da rady wytłumaczyć..
5 paź 19:17
Skizzo: zadanie 5 na 100% odpowiedz a dlatedo ze wykresy funkcji sa rownoległe wtedy gdy ich
wspołczynniki a sa takie same f(x)=−5x+4
zatem a) f(x)=−5x−4
5 paź 19:21
nie potrafie.. :( : think:Skizzo
mi wyszło tak.
y=−x2−4x
y=22−4*(−2)
y=4−8
y=−4
5 paź 19:22
nie potrafie.. :( : w tym 1
5 paź 19:22
Skizzo: zad4 d) x=1
wystarczy podstawic za x
5 paź 19:22
nie potrafie.. :( : Skizzo: zad4
\
a dlaczego 1 trzeba podstawić
5 paź 19:24
think: w tym pierwszym to powinno być tak:
−(x2) − 4x
x = −2
−((−2)2) − 4*(−2) = −(4) + 8 = 4
5 paź 19:24
nie potrafie.. :( : a juz wiem sorki
5 paź 19:24
Skizzo: ale masz
y=−x2−4x
y= − (−2)2−4*(−2)
y= − 4 + 8
y= 4
ujemna razy ujemna daje dodatnia
5 paź 19:24
nie potrafie.. :( : z tym 4 juz wiem bo tam 4 musi wyjsc
5 paź 19:25
think: Skizzo chodzi o to, że możesz w miejsce x−a podstawiać odpowiedzi z testu i ta odpowiedź dla
któej Ci dobrze wyjdzie to jest ta prawdziwa

ale wolałabym to zrobić tak:
4 = −4x + 8
−4x = −4 / : (−4)
x = 1
5 paź 19:26
Skizzo: w zad 4 szukamy takiej liczby ktora dan mam rownosc po obydwu stronach
L=P
mozna jeszcze tak zrobic ze x damy na jedna strone a wszystko pozostałe na inna i wychodzi to
samo
5 paź 19:26
nie potrafie.. :( : think
ty sie tam pozbyłaś mianownika tak tak szybciej.. i dobrze mi wychodzi jak robie w zadaniach
ale jak robie tak jak Skizzo rowniez dobrze wychodzi..
5 paź 19:29
Skizzo: zad3 nalezy wykonac podobnie jak zad2 tylko inaczej to znacy nalezy zgiac kartke wzdłuz osi y
5 paź 19:30
nie potrafie.. :( : ale to trzeba narysowac na wykresie
5 paź 19:31
nie potrafie.. :( : f(x)=√x−2. ta funkcje
5 paź 19:32
nie potrafie.. :( : f(x)=√x−2. a gdzie w tym mam zaznaczyć y

na wykresie>
5 paź 19:34
Skizzo: zad2 jest zwazane z parzystosca funki jak mysle
czyli f(−x) = f(x)
5 paź 19:35
nie potrafie.. :( :

czyli powinno byc tak
5 paź 19:39
Skizzo: odpowiedzi a i b na pewno sa błedne wynika to z załozenia ze liczba podpierwiastkowa
pierwiastka drugiego stopnie nie moze byc ujemna
zatem odp c lub d
jest poprawna
5 paź 19:40
think: nie do końca wzór funkcji f(x) w odbiciu względem osi OY to f(−x) ale nie są one równe

, chyba
że wykres jest symetryczny względem osi y−ków
5 paź 19:41
Skizzo: odp.c do zad 3
5 paź 19:43
Skizzo: pomyłka d jest poprawna
5 paź 19:43
Skizzo: niech ktos mnie sprawdzi najlepiej
5 paź 19:44
nie potrafie.. :( : kurde ciężkie to..
5 paź 19:47
nie potrafie.. :( : nie mam pojęcia skąd wy to wiecie..
5 paź 19:47
Skizzo: a co to za zeszyt koło monitora krystian
a nie to tylko kolegi wiatr otworzył prosze pani
ja to wszystko umiem i pamietam
5 paź 19:50
nie potrafie.. :( :
5 paź 19:52
Jurek: W zadaniu 3 zmienia się dziedzina funkcji i prawidłowa jest odpowiedź a
5 paź 20:02
5 paź 20:02
Skizzo: jurek zle prosze wskaz mi liczbe ktora podniesiona do kwadratu da mi liczbe ujemna
nie ma takiej liczby
5 paź 20:07
Skizzo: wynika to z definicji pierwiastka kwadratowego
5 paź 20:07
nie potrafie.. :( : no nie ma takiej wszystkie sa na +
5 paź 20:08
Jurek: Jeśli dziedziną będzie zbiór liczb niedodatnich to istnieje √−x
Dziedziną funkcji wyjściowej są liczby nieujemne a obrazu niedodatnie
5 paź 20:13
ania: Do wykresu funkci y =3 nalezy punkt
1 gru 20:44