Wyznacza a i b w wielomianie.
natalia: Wyznacz a oraz b wiedzac, że
W(x) =x
3 + ax
2 + 6x + b
gdy
W(0)=1
W(1) = 5
Błagam pomóżcie

Ale łącznie z wytłumaczeniem jak to zrobić
5 paź 17:18
Maciek: Robisz 2 rownania :
W(0)=1
W(1)=5
I podstawiasz z 1 rownania np. a=... do drugiego i wyliczasz b. Potem jak masz b to liczysz a
5 paź 17:22
M.: Potrzebujesz układ równań
Najpierw pod x podstawiasz 0, pod y 1
Potem za x 1, a za y 5
Z jednego równania wznaczasz a i podstawiasz do drugiego. Wyliczasz b.
5 paź 17:23
miss: 1 = 0 + 0 + 0 + b
5 = 1 + a + 6 +b
b = 1
a = − 3
5 paź 17:23