ciągi arytmetyczne
domcia: CIĄGI ARYTMETYCZNE
1.Mając dane dwa początkowe wyrazy ciągu arytmetycznego,dopisz trzy kolejne:
a) 1,5, ...
b)2,−3, ...
c)4,212, ...
d)7,7, ...
2.W miejsca wykropkowane wstaw takie liczby,aby otrzymany ciąg był ciągiem arytmetycznym:
a)3,5, ..... ,9, ...... , .......
b)12, ...., 112,......, 212, ..... , 312
c)5, ...... , 5, .......,5, .........5, ...........
d)√2,2√2, ....... , ..... , ........
3.Znając wyraz pierwszy a1 i różnicę r ciągu arytmetycznego(an),wyznacz an
a) a1=4 r=2, n=7
b)a1=23, r=53, n=11
c)a1=0,4, r=0,1 r=11
d)a1=√5, r=√5 n=6
5 paź 16:47
5 paź 16:49
Maciek:
1.
a) r=4
1,5,9
2.
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| , 1, 1 |
| , 2 , 2 |
| , 3, 3 |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
3.
a
n=a
1+(n−1)r
Podstaw i policz
5 paź 16:51
domcia: aha czyli w 1 zad zawsze dodac różnicę poprzednich

dobra kumam

a w drugim przykład c) jak bedzie szedł ?
5 paź 16:57
Maciek: 5 , 5 , 5 , 5 , 5 , 5 − ciag staly
5 paź 17:04
domcia: aha ok dzięki!
5 paź 17:11
vvvv: 4−2 1/2
14 kwi 16:56