ciągi geometryczne
Marta: Oblicz drugi,trzeci i czwarty wyraz ciągu geometrycznego , w którym a
1=−1+
√3 q=
√3−1
Bardzo proszę o pomoc
5 paź 16:39
5 paź 16:43
wiemzenicniewiem: a2 = a1 * q
a3 = a1 * q2
a4 = a1 * q3
a2 = (−1 + √3)(√3 − 1) = −√3 + 1 + √9 −√3 = −√3 + 1 + 3 −√3 = −2√3 + 4
a3 = (−1 + √3)(√3 − 1)2 = (−1 + √3)(√9 −2√3 +1) = (−1 + √3)(3 −2√3 +1) = (−1
+ √3)(−2√3 +4) = 2√3 − 4 + 6 + 4√3 = 6√3 + 2
q3 = (√3 − 1)3 = √33 − 3 * √32 * (−1) + 3 * √3 * −12 + (−1)3 = 3√3 + 9 + 3√3
− 1 = 6√3 + 8
a4 = a1 * q3 = (−1 + √3)(6√3 + 8) = −6√3 − 8 + 18 + 8√3 = 2√3 + 10.
5 paź 16:58
Jack:
bez przesady...
5 paź 17:01