.
Skizzo: Sporzadz wykres funkcji
y = x − I 5 − x I
5 paź 16:22
Maciek:
y=x−I5−xI
y=x−(5−x) v y=x−(−5+x)
y=2x−5 v y=5
i Narysuj obie.
5 paź 16:31
Skizzo: czyli to co mi wyjdzie pod osia x to mam odwrócic nad
5 paź 16:44
think: tylko zanim naryujesz to wzór funkcji
y = 2x − 5 dla xe(−∞,5>
y = 5 dla xe<5,∞)
5 paź 16:45
think: Skizzo nie bardzo, bo jak widzisz masz tak jakby dodawanie dwóch funkcji, gdyby to była sama
wartość bezwzględna to by tak było, ale tutaj jest coś więcej.
5 paź 16:46
Skizzo: tak to wiem ale nie jestem pewien jak narysowac y = 2x − 5
to pozniej zajdze sie pod osia x i moje pytanie dotyczy tego
czy musze to przeniesc symetrycznie nad os x
5 paź 16:47
think: nie, rysujesz tak jak jest
5 paź 16:49
think:
5 paź 16:53
Skizzo: ok dzieki
5 paź 18:09