Proszę o pomoc :)
Madziaa: 1) 20−osobowa klasa , w której jest 6 dziewcząt , otrzymała 5 biletów do kina, które
rozdzielono w wyniku losowania . Jakie jest prawdopodobieństwo , że bilety otrzymały 3
dziewczęta .
2) Z klasy w której jest 20 dziewcząt i 5 chłopców wybieramy trzyosobową delegację Jakie jest
prawdopodobieństwo ze w skład delegacji wejdzie co najmniej jeden chłopak.
3) Sześciu pasażerów wsiada do tramwaju złożonego z trzech wagonów Każdy losowo wybiera wagon
Jakie jest prawdopodobieństwo że :
a) wszyscy siądą do jednego wagonu
b) pasażerowie znajdą się w dwóch wagonach ?
zadanie 2 zrobiłam proszę o sprawdzenie czy dobrze .
| | | | | | 20! | | 4! | |
C | * C | = |
| * |
| = to rozpisałam i wyszło mi 760 |
| | | | 2!*18! | | 1!*3! | |
5 paź 15:52
Madziaa: pomóżcie
5 paź 17:49
Ломоно́сов: Madziaa, prawdopodobieństwo z definicji nie może być większe od 1. Przy równym 1 mówimy o
prawdopodobieństwie pewnym. Zatem Twoja odpowiedź do zadania 2. − 760 jest zła.
Moc Ω − wybieramy 3 osoby do delegacji spośród wszystkich uczniów w klasie − 20 dziewczynek + 5
chłopców = 25 osób
Gdybyśmy ponumerowali uczniów, to tworzyliby zbiór Z={1, 2, 3, 4, 5, ..., 25}
Ω = {{k,l,m} : k,l,m ∊ Z i k≠l, k≠m, l≠m}
| | | | 25! | |
Moc Ω = | = |
| =2300 |
| | | 3! * 22! | |
A − zd. elementarne sprzyjające losowemu − w delegacji będzie co najmniej jeden chłopak
Już kiedyś wspominałem o tym, iż niekiedy wygodniej i szybciej jest obliczyć
prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego.
A' − w składzie delegacji nie będzie ani jednego chłopaka ⇔ w składzie delegacji będą trzy
dziewczyny
Wybieramy 3 dziewczyny spośród wszystkich 20 dziewczyn:
Z własności prawdopodobieństwa:
P(A) = 1 − P(A')
| | 1140 | | 1160 | | 58 | |
P(A) = 1 − |
| = |
| = |
| |
| | 2300 | | 2300 | | 115 | |
5 paź 17:57
Madziaa: a te inne zadania
5 paź 18:05
Ломоно́сов: Spróbuj sama zrobić zadania 1. i 3.
Jak już zrobisz to zamieść swoje rozwiązanie i wtedy zobaczymy
5 paź 18:07
Madziaa: | | 5 | |
1− to tak zrobiłam moc wyszło mi Ω=6 ( C |
| ) |
| | 6 | |
A− ze bilety otrzymały 3 dziewczęta
5 paź 20:09
Madziaa: | | | |
soryy to nie sa ułamki tylko te do C | * |
| | |
5 paź 20:10
Madziaa: proszę o pomoc
5 paź 20:20
Madziaa: haloo niech ktoś pomoże
5 paź 20:41
Madziaa:
5 paź 21:04
Ломоно́сов: Madziaa, chyba mnie nie słuchałaś.
NIE MOŻE Ci wyjść prawdopodobieństwo większe od 1.
Musisz o tym bezwzględnie pamiętać.
1. Moc zbioru Ω − losujemy 5 biletów wśród wszystkich uczniów
Uczniów możemy ponumerować, będą tworzyć wtedy zbiór Z={1,2,3,4,5...,20}
Moc zbioru będzie zatem kombinacją:
| | 1820 | | 455 | |
P(A) = |
| = |
| |
| | 15 504 | | 3876 | |
5 paź 22:29
Ломоно́сов: Wkradła się pomyłka:
5 paź 22:31
Ломоно́сов: 3.
Pasażerów można ponumerować, wtedy tworzą zbiór Z
1 = {1,2,3,4,5,6}
Wagony można również ponumerować, wtedy tworzą zbiór Z
2={ I, II, III}
Ω= {( x
1, x
2,...,x
6) : x
i ∊ Z
2 i=1,2,...,6}
Pasażerowie mogą wsiadać różnie np: trzech do pierwszego wagonu, dwóch do drugiego, jeden do
trzeciego itd. Zatem moc zbioru Ω będzie wariacją 6−elementową ze zbioru 3−elementowego z
powtórzeniami.
Moc Ω − 3
6=729
a) A− wszyscy wsiądą do jednego wagonu
b) B− pasażerowie znajdą się w dwóch wagonach
| | | | 186 | | 62 | |
P(B) = |
| = |
| = |
| |
| | 749 | | 749 | | 243 | |
5 paź 22:45