katyyyy
BASIA!: Pomóżcie !; (
1) Na skrzyżowaniu ulic
wybudowano rondo w kształcie koła
o średnicy 20m. Na brzegu ronda zamontowano lampy oświetleniowe w punktach, które wyznaczają
trójkąt równoramienny o podstawie 12m. Oblicz odległość między sąsiednimi lampami. Rozważ dwa
przypadki.
2) Dane są dwa kąty przyległe. Znajdź ich miary, wiedząc że miara jednego kąta jest większa od
miary kąta drugiego
a) dwa razy
b) trzy razy
c) n razy.
BŁAGAM! ; )
5 paź 15:05
M.: 2. a)180−α=2α
α=60 2α=120
b)180−α=3α
α=45 3α=...
c)180−α=nα
180=(n+1)α
α=180/(n+1)
5 paź 21:58