wektory
juliette: Stałe siły F1=i+2j+3k[N] i F2=4i−5j−2k[N] działają równocześnie na cząstkę w czasie
przesunięcia punktu A(20,15,0)[m] do punktu B(0,0,7)[m]. Jaka praca została wykonana przy
przesunięciu cząstki?
5 paź 14:06
Gustlik: Przetłumaczę to na język szkolny: i − wersor osi x, j − wersor osi y, k − wersor osi z, a
współczynniki przy wersorach to współrzędne wektora.
F1→=[1, 2, 3] kN
F2→=[4, −5, ,2] kN
Fw→=F1→+F2→=[1, 2, 3]+[4, −5, 2] kN=[5, −3, 5] kN − dodajemy współrzędne F1 i F2
Liczę współrzędne wektora przemieszczenia:
AB→=B−A=(0,0,7)−(20,15,0)=[−20, −15, 7]
Praca W jest równa iloczynowi skalarnemu wektorów siły i przemieszczenia:
W=F→*AB→=5*(−20)+(−3)*(−15)+5*7=−100+45+35=−20 kJ.
5 paź 14:29
juliette: dzięki
5 paź 14:36
anonim: wlasnie zabieram się za to zadanie i chyba przy obliczaniu Fw powinno wyjść 5i−3k+k a
jednostka to nie kN tylko po prostu N
4 lis 10:21