podobienstwo
czekolada:

co zrobilam zle

W trójkącie równoramiennym ABC są dane: |AC|=|BC|=26cm, |AB|=20cm. Oblicz odległość środka S
wysokości CD od ramiona AC.
R:
|26|
2=10
2+|CD|
2
676=100+|CD|
2
|CD|=24
|SC|=12cm
120=24|SM|
|SM|=5cm
| | 8 | |
a w odpowiedziach jest 4 |
| . |
| | 13 | |
5 paź 11:11
AS:
Jeżeli SM u Ciebie jest odległością to jest to błąd.
SM winno być prostopadłe do ramienia AC.
5 paź 11:43
czekolada: a jesli SM bedzie prostopadale do AC to wtedy jak to wyliczyć ?
5 paź 11:50
czekolada:
5 paź 12:36
WSP: SM OZNACZ jako y i z podobienstwa napisz ze y/12=10/26 26y=120 /26 y=60/13 a to
sie równa 4 i 8/13
5 paź 13:01
WSP: i wdodatku sm powinna być prostopadła do AC



:
5 paź 13:02
czekolada: tak tak, to wiem− nawet tak mialam w zeszycie..tylko jakos pozniej myslalam,ze sie pomylilam.
dziekuje
5 paź 14:43