nie mam pojęcia o co tu chodzi
iza: W(x)=x3−x2−2x+2
suma pierwiastków wielomianu jest równa
1) 0
2) 1
3) −1
4) 2
chodź jak bym miała strzelać to bym powiedziała że 0.
5 paź 10:49
mila: najpierw musisz znależc pierwiastki wielomianu pózniej je dodac i zobaczysz jaka suma wyjdzie
Sprawdz dzielniki 2 podstawiaj za x gdy wynik będzie 0 to ta liczba jest pierwiastkiem
5 paź 11:14
mila: jeżeli liczysz to napiszę ,żebyś mogła sprawdzić po podstawieniu −2 −1 wynik nie wyszedł 0 ale
gdy podstawiłam 1
13−12−2*1+2=0 czyli liczba 1 jest pierwiastkiem wielomianu
x2−2
x3−x2−2x+2 : (x−1)
−x3+x2
−2x+2
+2x−2
korzystam ze wzoru a2−b2=(a+b)(a−b)
x2−2=(x+√2)(x−√2)
czyli pierwiastkami są −√2 i √2
1−√2+√2=1
5 paź 11:36