matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż nierówność
idefix:
x
4
+2x
3
−x−2>0
5 paź 10:32
kąt:
x
4
+2x
3
−x−2>0 x
3
(x+2)−(x+2)>0 (x
3
−1)(x+2)>0 korzystam ze wzoru: a
3
−b
3
=(a−b)(a
2
−ab+b
2
) (x
3
−1)(x+2)>0 (x−1)(x
2
−x+1)(x+2)>0 Δ<0 (x−1)(x
2
−x+1)(x+2)>0 x
1
=1 (krotnosc 1) x
2
=−2 (krotnosc 1) x∊(−
∞
,−2)v(1,
∞
) nie jestem pewny czy dobrze...
5 paź 15:26
TOmek:
najlepiej by Pani Lucyna sprawdziła moje wypociny, bo dawno matmy nie robiłem ;0
5 paź 15:27
Maciek:
Mi tam sie wydaje , ze jest ok.
5 paź 16:21