:)
Maciek:
Oblicz:
logx * log
x2(x
2+1)=0 Dz. x>0 i x
2 >0 i x
2≠1 i x
2+1>0
| | logx2+1 | |
logx* |
| =0 x∊(0;∞)\{1} |
| | logx2 | |
log
x(x
2+1)=0
x
0=x
2+1
1=x
2+1
x
2=0
x=0
Wychodzi mi brak rozwiazan? Czy czegos nie pokopalem?
4 paź 22:18
think: no pokopałeś
| | log(x2 + 1) | | log(x2 + 1) | | log(x2 + 1) | |
logx* |
| = logx* |
| = |
| |
| | logx2 | | 2logx | | 2 | |
4 paź 22:20
think: co innego gdyby było log
2x wtedy to co zrobiłeś byłoby ok, ale to liczba logarytmowana jest
podnoszona do kwadratu a na to są już inne paragrafy
4 paź 22:21
Maciek:
log
2(x
2+1)=0
2
0=x
2+1
1=x
2+1
i znowu wychodzi x=0

?
4 paź 22:24
Maciek: Bo mi sie z Odp. nie zgadza chyba ze nauczycielka zle podala
4 paź 22:30
think: no bo znowu źle robisz

tam jest dzielenie przez 2 nie przez log2
4 paź 22:32
think: ale to nic nie zmienia i tak wychodzi 0 i tak

O
o no ale ja już dziś niekumata lekko jestem
wiec może po prostu nie widzę błędu
4 paź 22:34
Maciek:
No k....
Wiec:
log(x
2+1)=0
(x
2+1)=10
0
x
2+1=1
x=0?
4 paź 22:36
Maciek: Albo zla odpowiedz dostalem bo mnie w szkole nie ma
4 paź 22:37
think: nie wiem Maciunia, może przyjdzie tu
Etunia i Ci pomoże bo ja się chyba już odmelduję spać
4 paź 22:38
Godzio:
A nie może być po prostu tak:
logx * logx2(x2+1)=0
logx = 0 v logx2(x2 + 1) = 0 ⇒ x2 + 1 = 1 => x2 = 0 => x = 0
x = 1
?
4 paź 22:38
think: Godzio może, ale co z dziedziną w takim razie?
4 paź 22:39
Godzio: i w tym momencie x ∊ ∅
a masz jakieś odp ?
4 paź 22:39
Godzio:
skoro ma jakąś odp, to niech da podstawi się i zobaczy czy wyjdzie zero
4 paź 22:40
Maciek: Mam , ze jest sprzeczne?
4 paź 22:40
Maciek: To nie podstawisz
4 paź 22:40
think: Maciek

Ty draniu, no bo to prawda

taka właśnie jest odpowiedź jak jedyna odpowiedź która
wychodzi nie należy do dziedziny to jest sprzeczne
4 paź 22:40
Godzio:
no to w czym problem

? taka jest odp
4 paź 22:41
Maciek: Bo bylem przekonany ze sprzeczne oznacza np. x
2=−1 albo 7=5. A w takim przypadku to po prostu
Brak rozwiazania

Przepraszam
4 paź 22:42
think: mamo, ale przynajmniej wyszły wszystkie błędy w rozwiązaniu
4 paź 22:45
Maciek: Wiem , w sumie powinienem sie cieszyc

, ale nie ma z czego
4 paź 23:07
think: jak to nie masz z czego

A takie towarzystwo jak Ja i Godzio to nic

uwierz, że nasza uwaga
i obecność stanowi powód do radości
5 paź 09:08