t
help: 32X + 32X−1 + 3{2X−2) +...=(1−m) 3x − 1,5 m2
Dla jakich wartosci parametru m ∊R równanie ma dwa rózne pierwiastki?
Wiec:
q=2x *(3/2)
2x(3/2) = (1−m) *32 − (3/2) m2
1. Dla m=0
2x *(3/2)= (1−0)*3x − (3/2) * 02
2x *(3/2)=3x
2x=3x * (2/3)
x∊ zbioru pustego
2.Dla m≠0
2x*(3/2) = (1−m)*3x − 1,5 m2
co dalej?:(
4 paź 21:41
Godzio:
2 * 3
2x = (1 − m)3
x − 1,5m
2 −−− 3
x = t
2t
2 = (1 − m)t − 1,5m
2
2t
2 − (1 − m)t + 1,5m
2 = 0
2 różne rozwiązania gdy:
Δ > 0 , x
1x
2 > 0 , x
1 + x
2 > 0
rozwiąż to część wspólna i masz rozwiązanie
4 paź 21:55
Godzio:
| | 1 | |
oczywiście miała być |
| wiec sobie zmień na 3 przy t2 ? |
| | 3 | |
4 paź 21:56