geometria na płaszczyźnie kartezjańskiej
Filip: Napisz równanie stycznych do okręgu o: x2 + y2 = 4 i przechodzących przez punkt A(6,−2)
4 paź 21:30
Eta:
1 sposób
styczne mają równania: y= a( x−6) −2 , bo A( 6, −2) € do tych stycznych
odległość
d środka S(0,0) od stycznych: d = r= 2
przekształcamy równanie stycznej do postaci ogólnej:
ax −y −6a −2=0 S( 0,0)
| | Ia*0 −1*0−6a−2I | |
d= |
| = 2
|
| | √a2 +(−1)2 | |
I −6a−2I= 2
√a2+1
6a +2= 2
√a2+1 /: 2
3a+1=
√a2+1
podnosząc do kwadratu
(3a+1)
2= a
2+1
8a
2 +6a=0 => a=0 v a= −
34
styczne mają równania:
dla a=0 : y= −2 −−−−− równoległa do osi OX
dla a = −
34 : y= −
34( x −6) −2 =..............
narysuj ten okrąg i punkt A ...... zobaczysz te dwie styczne
4 paź 22:17
think: 
nigdy nie umiałam robić tych zadań
4 paź 22:22
Eta:
A teraz umiesz?
thinkusiu 
2 sposób z układu równań okręgu i równania stycznej i nałożyć warunek
Δ=0
ja osobiście wolę 1sposób, bo mniej obliczeń
4 paź 22:29
think:
tiaaa mam nadzieję, że te zadania nie są moim przysłowiowym murem w który ino łbem postukać
4 paź 22:31
Daczko: jestem zbyt tempy rzeby robić takie zadania ide sie najebać z Rojkiem
11 cze 16:12
11 cze 16:15
Nie jestem mądry: Picasso...
11 cze 16:23