równosc wielomianów
karolina: Sprawdź, czy wielomiany W(x) i P(x) są równe, jesli W(x)=(3x−1)(4−2x)(x+1) i P(x)=−6x3 + 8x2
+10x−4
4 paź 21:08
Kejt: w czym problem?
4 paź 21:24
karolina: nie wiem, jak przekształcic wielomian W(x), żeby przyrównac go do wielomianu P(x)
4 paź 21:29
Lukaszw91: no właśnie też nie widzę problemu. Łatwe zadanie....
4 paź 21:30
Lukaszw91: wymnożyc
4 paź 21:30
Kejt: wymnóż wszystkie nawiasy.. i zredukuj wyrazy podobne.
4 paź 21:31
Lukaszw91: dokładnie
4 paź 21:32
Lukaszw91: W(x) po wymnozeniu powinno tyle wyniesc: −6x3+8x2+10x−4
4 paź 21:35
Lukaszw91: czyli W(x)=P(x) =>> 0
4 paź 21:36
Lukaszw91: czy mam rację
4 paź 21:36
karolina: dziękuję, już rozumiem

proste zadanie, ale dopiero, jak zrozumiałam, co tak naprawdę trzeba z
nim zrobic
4 paź 21:38
Lukaszw91: nie ma za co
4 paź 21:40