Wyznacz dziedzinę
Pomocy!!!!!!!!!: Wyznacz dziedzinę
y=√x2+8x+xx3−3x2−x+3
Z 1 wyszło mi że x należy do <−8,0>, ale nie wiem czy dobrze? A 2 nie za bardzo wiem jak zrobić
może że x3−3x2−x+3 jest różne od 0
4 paź 21:07
Pomocy!!!!!!!!!: Proszę o pomoc
4 paź 21:24
Lukaszw91: √x2+8x nie moze byc liczba ujemną, x3−3x2−x+3 nie moze byc rowne 0
4 paź 21:39
Lukaszw91: tak dobrze myslisz x3−3x2−x+3 rozne od zera
4 paź 21:39
Pomocy!!!!!!!!!: Czyli z 1 wyszło mi x należy do <−8,0>, a z drugiego x należy do R\{−1,1,3} więc końcowe wyszło
mi że x należy do <−8,0>\{−1}.
4 paź 21:46
Pomocy!!!!!!!!!: Możesz mi to sprawdzić?
4 paź 21:47
Pomocy!!!!!!!!!: Może mi to ktoś sprawdzić?
4 paź 21:52
Pomocy!!!!!!!!!: Z góry dziękuję
4 paź 21:53
mila: x2+8x ≥0
x(x+8) ≥0
x=0 x=−8 a >0 parabola ma ramiona w góre x∊(−∞ ,−8> l u b <0,∞ )
x3−2x−3≥0
(x+1)(x−1)(x−3 ) ≥0 zaznaczamy na osi x=−1 x=1 x=3
współczynnik przy najwyższej potedze jest dodatni wykres zaczynamy rysowac nad osią od prawej
strony do lewej przechodząc przez 3,1 −1 .
x3−3x2−x+3 ≥0 dla x∊<−1,1>lub <3,∞)
x∊[ (−∞,−8)lub <0,∞) i ( <−1,1> lub<3,∞)]
x∊<0,1> lub <3,∞)
4 paź 23:48