jw
polly: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x) = x4 + 2x2 −3 jest wielomianem R(x)
= x3 − 2x2 + x +2. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian F(x) = x2 −1
4 paź 20:59
think: W(x) = Q(x)*P(x) + R(x)
W(x) = Q(x)*(x4 + 2x2 − 3) + x3 − 2x2 + x + 2
W(x) = Q(x)*(x2 + 3)(x2 − 1) + x3 − 2x2 + x + 2
W(x) = Q(x)*(x2 + 3)*F(x) + x3 − 2x2 + x + 2
F(x) | Q(x)*(x2 + 3)*F(x) bez reszty czyli wystarczy rozpatrzyć resztę z dzielenia R(x) przez
F(x) co już możesz zrobić sama...
4 paź 21:35