uk. równań
Truptek: 1. Rozwiąż układ równań metodą przeciwnych współczynników
Z góry dziękuję

!
4 paź 20:58
jghjgh: powiem co na poczatku a reszte chyba zrobisz spokojnie
4 paź 21:02
Truptek: Błagam, pomóżcie . Mam do jutra oddać ćwiczenia ; < a chorowałam i niewiem o co w tym biega ;<
: *
4 paź 21:03
b.: zobacz
1674 (kliknij tam niebieskie >>, żeby zobaczyć rozwiązania...)
4 paź 21:06
jghjgh: a)⎧ 12x+15y=8 /podziel przez 3
⎩ 16x+9y=7
4x+5y=8/3 / razy (−4)
16x+9y=7
−16x−20y=32/3
16x+9y=7
4 paź 21:06
jghjgh: b)⎧ x+4y=12
⎩ x+1/8y=4 / razy (−1)
x+4y=12
−x−1/8=−4
i teraz dodajesz i mnozysz razy osiem i dalej rozwiazujesz
4 paź 21:10
jghjgh: moze byc
4 paź 21:11
Truptek: I tak dalej tego nie kumam ; ((
4 paź 21:21
jghjgh: aha to zrobiexD
4 paź 21:21
Truptek: 
***
4 paź 21:22
jghjgh: a) c.d
−11y=−32/3 / podzielone (−11)
y=32/33
y=32/33
4x+5y=8/3
y=32/33
4x+5*32/33=8/3 / podzielone 32/33
y=32/33
4x*33/32+5=8/3*33/32
y=32/33
1/8x+5=11/4
c.d.n
4 paź 21:38
jghjgh: c.d
y=32/33
1/8x=−9/4 / razy 8
y=32/33
x=−18
4 paź 21:40
jghjgh: zaraz bedzie b)
4 paź 21:43
jghjgh: b) c.d
378y=8/ razy 8
31y=64 / podzielone 31
y= 64/31
x+1/8*64/31=4
y=2231
x=4−8/31
y=2231
x=32331
4 paź 21:52
4 paź 21:52
jghjgh: mam nadzieje ze sie odczzytasz xD
4 paź 21:54
jghjgh: moze byc


xD
4 paź 22:01
jghjgh: DOBRANOC

****
4 paź 22:24