Rozwiązywanie za pomocą uk.równan
Truptek: Zadanie
Uzupełnij zapis podanych warunków.
a) Suma dwóch liczb jest równa 9, a ich różnica 2.
x− pierwsza liczba
y− ...............
| ⎧ | x+y=........ | |
| ⎩ | x−y=........ |
|
b) Różnica dwóch liczb jest równa 5, a jedna z liczb jest dwa razy większa od drugiej
x−pierwsza liczba
y− ................
k{.............}
c) Kasia i jej mama mają razem 52 lata oraz mama jest dwa razy starsza od córki
x− wiek kasi
y− ......
d)Za telewizor i magnetowid zapłacono 720 zł. Telewizor jest o 400 zł droższy od magnetowidu .
x− cena ..............
y− ...............
k{...........}
Z góry dziękuję za pomoc !
4 paź 20:41
kropka: a) x−pierwsza liczba
y− druga liczba
x+y=9
x−y=2
b)
x−pierwsza liczba
y− druga liczba
x−y=5
2x=y
c)
x− wiek Kasi
y−wiek mamy
x+y=52
2x=y
d)
x−cena za telewizor
y− cena za magnetowid
x+y=720
y+420=x
4 paź 20:46
jghjgh: dokladnie tylko mi sei nie chcialo robic
4 paź 20:47
kropka: rozumiem doskonale, takie proste
4 paź 20:48
jghjgh: a sprawdz moje wypociny co mu napisalem troche ponizej
4 paź 20:49
Truptek: Nigdy nie byłam ASem z matmy, dziękuję Ci bardzo
4 paź 20:51
jghjgh: zobacz na tamto ponizej co ja zrobilem xD
4 paź 20:52
Truptek: jghjgh jesteś bardzo sympatyczny , doceniam Twój zapał do pomocy innym ;> ; )
4 paź 20:53
kropka: wyższa matematyka
4 paź 20:53
jghjgh: dzieki xD tez spoko jestes xD
4 paź 20:54
kropka: jghjgh, mógłbyś pomóc mi w zadaniu , jest umieszczone na forum
4 paź 20:54
jghjgh: ale ze co zle zrobilem tamto
4 paź 20:54
jghjgh: to z tym trojkatem
4 paź 20:55
kropka: trójkat, a w nim prostokat i kwadrat
4 paź 20:55
jghjgh: troche tresci tego zadania nie rozumie xD ale sie postaram
4 paź 20:56
kropka: ok dzięki
4 paź 20:57