Układy równań
KamilCia: Byłabym bardzo wdzięczna, gdyby ktoś mógł rozwiązać te oto 2 przykłady ( Układy równan metodą
przeciwnych wspołczynnikow) :
a) niewiadoma x
− 3y + x = 7
11 y − 4x = 8
b) niewiadoma y :
3x − y = 1
5x + 2y = − 2
Bardzo proszę o pomoc
4 paź 20:18
kropka: a) −3y+x=7 I *4
11y−4x=8
−12y+4x=7
11y−4x=8
−12y+4x+11y−4x=7+8
−y=15
y=−15
−3*(−15)+x=7
45+x=7
x=−38
b)
3x−y=1 I*2
5x+2y=−2
6x−2y=2
5x+2y=−2
6x−2y+5x+2y=2−2
x=0
3*0−y=1
y=−1
myślę, że tak
4 paź 20:22
KamilCia: dziękuję < 33 !
4 paź 20:24