zadania optymalizacyjne
kropka:

Bardzo pilne, proszę o pomoc
rysunekw trójkąt równoboczny, którego bok na dl=2, wpisujemy prostokat i kwadrat w sposób
pokazany na rysunku. jaka powinna byc dl boku kwadratu, jezeli suma pół obu czworokątów ma byc
najwieksza
4 paź 20:17
ce es: | | 3√2 | |
niemam pojęcia jak to obliczyc ale to będzie |
| |
| | 2 | |
4 paź 20:27
4 paź 20:30
kropka: ma być 2√3−3
4 paź 20:32
kropka: proszę o pomoc
4 paź 20:42
ce es: zadanie hard
4 paź 20:42
kropka: poziom rozszerzony, bardzo hard, jeśli nie wiadomo jak zrobić
4 paź 20:47
runny: hard może nie, ale wygląda na dość żmudne rachunkowo. Mam chwilę, to zrobię. Jak nie będzie za
długie to dam rozwiązanie.
4 paź 20:53
ce es: | a2√3 | |
| − 2x√3*(a−2x) − 2y√32 = min |
| 4 | |
x =jeden odcinek w podstawie trójkąta który nie jest podstawą prostokąta
y = przekątna kwadratu
tyle wymyslilem
4 paź 20:54
jghjgh: na[eno ciezkie zadanie xD zadam to klasie jutro xD a jestem w liceum na matmie rozszerzonej w 2
klasie
4 paź 20:58
kropka: no ja tez
4 paź 20:59
jghjgh: 2 klasa
4 paź 20:59
runny: | | 8√3 + 9 | |
Wyszło mi |
| ...  |
| | 37 | |
4 paź 21:00
kropka: tak 2 klasa
4 paź 21:00
kropka: chyba nie bardzo runny
4 paź 21:00
jghjgh: runnyto geniusz xD
4 paź 21:01
jghjgh: why

? xD
4 paź 21:01
kropka: może kto ma jeszcze pomysł, a zapisałam już dwie kartki i dalej nic
4 paź 21:02
kropka: jghjgh, co teraz macie z matmy ?
4 paź 21:05
runny: liczę drugi raz, jedyna różnica taka, że mianownik mi wyszedł dwa razy większy
4 paź 21:08
kropka: ok, to tym bardziej niestety zła odp.
4 paź 21:09
jghjgh: my teraz mamy f. kwadratowa xD
4 paź 21:11
runny:

Oznaczmy bok kwadratu przez x
| | x√3 | |
Wtedy czerwony przerywany odcinek będzie miał długość h = |
| |
| | 2 | |
Oznaczmy przez a bok prostokątna równoległy do podstawy trójkąta równobocznego. Wtedy, zgodnie
z podobieństwem, mamy:
Z tego wyliczamy a
b = wysokość całego trójkąta − a =
√3 − a
Nigdzie nie widzę błędu w rozumowaniu, rachunkowo chyba też się nie pomyliłem.
4 paź 21:12
kropka: no my tez, teraz zadania optymalizacyjne, z treścią są łatwiejsze, ale z planimetrii nie
rozumiem
4 paź 21:13
jghjgh: hehe a obliczaliscie x1 i x2 itp
4 paź 21:13
kropka: do momentu kiedy wyliczasz a jest ok, ale potem to nie wiem o co chodzi
4 paź 21:16
kropka: tak, juz jakis czas temu
4 paź 21:17
jghjgh: aha my zaraz bedziemy robic pewnie to co wy xD
4 paź 21:18
kropka: no raczej tak, na początku będzie ok, ale potem zadania takie jak to, to akurat jest z
kiełbasy
4 paź 21:19
jghjgh: ahaja to z eugeniusz kielbasy xD sa same trudne tez rozwiazywalem mozna dostac przy tym
porazeniaxD
4 paź 21:20
runny: No czego tu nie rozumieć? b = wysokość całego trójkąta − wysokość trójkąta o podstawie a
Który tom, dział i nr zadania z Kiełbasy?
4 paź 21:22
kropka: nom, nasza nauczycielka ciągle daje zadania z kiełbasy do domu, oczywiście więcej niż poława
klasy nic nie kuma
4 paź 21:22
kropka: tom 2, dział 5, zadnie 624
4 paź 21:23
runny: | 9 − 8√3 | |
| , nie ma innej opcji, może się pomylili w odpowiedziach. |
| 37 | |
4 paź 21:38
kropka: jutro zapytam profesorki i dam rozwiązanie zadania
4 paź 21:53
jghjgh: Ja tesz zapytam xD
4 paź 21:53
kropka: ok rywalizacja profesorek
4 paź 21:55
jghjgh: a z kad jestes
4 paź 21:55
jghjgh: ja z przemysla xSD
4 paź 21:56
kropka: chodze do szkoly do zamościa, dojezdzam ponad km
4 paź 21:56
kropka: dojezdzam ponad 30 km
4 paź 21:56
kropka: a ty skad jestes
4 paź 21:57
jghjgh: to ja wspolczuje xD a kielbasa z łańcuta pochodzixD
4 paź 21:57
Godzio:
Nie che mi się wszystkiego czytać, rozwiązaliście to zadanie czy pomóc ?
4 paź 21:57
kropka: nie rozwiązalimy
4 paź 21:58
Godzio: Dobra to zobaczę co mi wyjdzie
4 paź 21:58
kropka: coś wyszło
4 paź 22:10
jghjgh: pewnie zgubil sie w srodku zadania xD
4 paź 22:11
kropka: jakby był sam kwadrat lub prostokąt to by było o wiele łatwiejsze
4 paź 22:13
jghjgh: i to jak ale kielbasa to mozgxD
4 paź 22:14
kropka: mozg nie z tej ziemi
4 paź 22:16
jghjgh: szkoda gadac chcialbym tak umiec matme jak onxD
4 paź 22:16
kropka: ja zaraz spadam, muszę jutro wstać przed 6
4 paź 22:17
jghjgh: dobranoc ipowodzenia na matmie xD
4 paź 22:17
kropka: dobranoc, nie dziękuje, żeby nie zapeszyć, jutro podam rozwiązanie
4 paź 22:18
jghjgh: u nas babka z matmy postawila chyba z 5 banaja mam 3 ocena z odpowiedzi +4 , 5 , 5
4 paź 22:20
jghjgh: zeby sie nie chwalic xD
4 paź 22:22
Godzio:
Kilka razy sprawdzałem i ciągle mi wychodzi odpowiedź taka jak u roniego tyle że
| 9 + 8√3 | |
| bo − nie może być z oczywistych względów bok kwadratu jest większy od |
| 37 | |
zera
4 paź 22:24
Godzio:

ab + c
2 = max
Z podobieństwa:
| h | | a | | 2 − b | |
| = |
| ⇒ √3 |
| = a |
| 1 | | x | | 2 | |
| 2c | | √3(2 − b) | | 2 | |
| = |
| * |
| |
| b − c | | 2 | | 2 − b | |
2c =
√3(b − c)
| | 2c + c√3 | | c(3 + 2√3 | |
b = |
| = |
| |
| | √3 | | 3 | |
| | c(3 + 2√3 | | c(√3+2) | |
c2 + ab = c2 + |
| (√3 − |
| ) = |
| | 3 | | 2 | |
| | c2(3√3 + 6 + 6 + 4√3 | |
c2 + c(√3 + 2) − |
| = |
| | 6 | |
| | c2(7√3 + 12) | |
c2 + c(√3 + 2) − |
| |
| | 6 | |
| | 7√3 + 12) | |
c2(1 − |
| + c(√3 + 2) |
| | 6 | |
| | − (√3 + 2) | | −√3 − 2 | |
cw = |
| = |
| = |
| | | | | |
| −3√3 − 6 | | 9 + 8√3 | |
| = |
| |
| −7√3 − 6 | | 37 | |
Moim zdaniem jest dobrze
4 paź 22:26
Maciek: Nie mam pytan
4 paź 22:32
runny: Tam gdzie pisałem, że nie ma inne opcji miał być +, pardon
4 paź 22:47
Godzio:
czyli odpowiedzi miał "wadliwe"
4 paź 22:49
runny: nie pierwszy raz zdarza mi się znaleźć błędną odpowiedź w Kiełbasie, więc nie jestem wielce
zdziwiony
4 paź 22:55
kropka: ale ta odpowiedz nie jest błędna

dzisiaj na matmie zrobiliśmy to zadanie i wyszło zgodnie z odpowiedzią
5 paź 15:43
runny: No to jak to zrobiliście na matmie?
5 paź 16:11
y: ≤←←→
5 paź 16:19
kropka:

h=
√3
h= b+
c*√22
CGE równoboczny => ICNI=
c*√22
b=
√3 −
c*√22
P=b*c
P=
√3 −
c*√32 *c
P=c*
√3−
c2*√32
c=1
cε(0;2)
CKJ równoboczny ICPI=
a*√32
c*√32=a+
a*√32
√32=a(1+
√32)
a= 2
√3−3
5 paź 16:28
runny: Dlaczego z góry założyliście, że c = 1?
5 paź 18:00
kropka: c=1 ponieważ pole jest jako funkcja kwadratowa, która ma ramiona sierowane do dołu i największa
wartość jaką przyjmie to liczysz z c=−b2a
5 paź 18:39
jghjgh: siemka kropka pomoz mi w zadaniu
5 paź 18:46
jghjgh: prosze xD
5 paź 18:46
nie potrafie.. :( : proszę pomóżcie mi z tymi zadaniami proszę o wytłumaczenia bo jestem taki tłuk z tego

ze aż
mi się płakać chce..
5 paź 18:50
5 paź 18:54