Wyznacz dziedzinę
Pomocy!!!!!!!!!: Wyznacz dziedzinę
y=√4x−x2+1−x2√3−x2
4 paź 20:10
Eta:
√a , to a ≥0
rozwiąż układ nierówności:
4x −x
2 ≥0
i 3 −x
2 >0
dziedziną tej funkcji jest część wspólna obydwu rozwiązań
4 paź 20:17
Pomocy!!!!!!!!!: Z 1 równania wyszło mi coś takiego x=0 i x=4, a z 2 x<√3 i x>√−3 i nie wiem czy dobrze
zrobiłam?
4 paź 20:25
Pomocy!!!!!!!!!: A co z 1−x2?
4 paź 20:28
Pomocy!!!!!!!!!: Nie wiem, czy dobrze robię?
4 paź 20:33
Eta:

4x −x
2 >0 => x€ <0,4>
3−x
2 >0 => x€ ( −
√3,
√3)
część wspólna ............
licznik 1−x
2 −−−− nie bierzemy pod uwagę, bo nie wpływa na dziedzinę
odp: D
f= <0,
√3)
4 paź 20:38
Eta:
poprawiam pierwszy zapis: 4x −x2 ≥0
4 paź 20:39
Pomocy!!!!!!!!!: A w takim przykładzie:
y=√x2+8x+xx3−3x2−x+3
x2+8x≥0
4 paź 20:44
Pomocy!!!!!!!!!: A ten drugi ułamek jak rozwiązać?
4 paź 20:44
Pomocy!!!!!!!!!: I z 1 wyjdzie x€<−8,0> tak?
4 paź 20:46
Pomocy!!!!!!!!!: x3−3x2−x+3 jest różne od 0?
4 paź 20:47