log
kazik: witam, logarytm 18 z 12 jak to bedzie, prosze o wytlumaczenie
4 paź 20:09
4 paź 20:11
kazik: wlasnie do tego momentu doszedlem i nie moge wymyslic co dalej
4 paź 20:11
4 paź 20:12
kazik: dzieki
4 paź 20:13
Mela: x=1/3 ?
4 paź 20:14
kazik: a ile?
4 paź 20:17
Mela: mozesz to rozwiązac na dwa sposoby:
1. wymnożyć aby zrobić takie same podstawy = 12
18x = {12}1
123x = {12}1
123x = {12}1
3x=1
x=13
4 paź 20:24
kazik: aha no rozumiem juz, dzieki
4 paź 20:28
Mela: 2. do jakiej potęgi
18 daje
12
1813
czyli
bo 2 do ile żeby było 8? do 3
2
3=8
1
pomijamy 1 z licznika i skupiamy sie na 8

jeśli jest podstawa
1x a żeby przekształcić
tylko mianownik wykładnik musi być wymierny
mnożymy wykładniki przez
13 żeby zostala ta 2 (dwójka)
2
3=8
1 |*
13
wtedy sie wykładniki skrócą i przy ósemce zostanie
13
czyli wiadomo już co jest wynikiem

p.s. przepraszam ale nie umiem tłumaczyć
4 paź 20:32