zbiory wielominaów :)
muchomor: Wiedząc, że a+b=3 i ab=1, oblicz a3 + b3
4 paź 19:52
Godzio:
a3 + b3 = (a + b)3 − 3a2b − 3ab2 =
= (a + b)3 − 3ab(a + b)
4 paź 19:59
muchomor: nie rozumiem po co to zrobiłeś Godziu, w jaki sposób pomaga Ci informacja o wyniku a+b i ab?
4 paź 20:12
b.: w tym co zrobił Godzio jeszcze nie pomaga, ale możesz już obliczyć wyrażenie w dolnej linijce
znając tylko a+b oraz ab...
4 paź 21:01
b.: i obliczając je, dostaniesz wartość a3+b3 ze wzoru wyprowadzonego przez Godzia
4 paź 21:02
kk: 32−3*1(3)=0
4 paź 21:03