matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz a i b...
muchomor:
Wyznacz a i b tak, aby [P (x)]
2
= Q (x), jeżeli: P(x) = 3x
2
− 2ax +b oraz Q(X)= 9 x
4
+ 3(b − 2a) x
3
+ (5b
2
− 4) x
2
= 8x + 2a
2
b.
4 paź 19:51