co to oznacza
s: ∑ co ten znak oznacza?
4 paź 19:41
runny: ten znak oznacza sumę.
4 paź 19:44
s: jakis przyklad?
4 paź 19:45
dero2005: ∑58=5+6+7+8=26
4 paź 19:50
s: poprosze jeszcze interpretacje slowna do tego
4 paź 19:51
b.: słownie,
∑k=1n ak
oznacza: sumuj wyrazy ak, biorąc za k kolejne liczby od 1 do n
poprzedni przykład był niepełny, powinno być:
∑k=58 k = 5+6+7+8
(sumujemy ,,k'', gdzie za k bierzemy liczby od 5 do 8 −− stąd prawa strona)
4 paź 20:00
b.: dla ćwiczenia możesz sobie rozpisać sumy:
∑
k=14 k
2
napisz, ktoś Ci sprawdzi, czy dobrze...
4 paź 20:01
s: dzieki
1. 12 + 22 +...+42 = iles tam
2. 1/0+1 + 1/1+1 + 1/2+1 = iles tam
4 paź 20:12
b.: 1. ok
2. brakuje nawiasów: 1/(0+1) + 1/(1+1) + 1/(2+1)
4 paź 21:00
AS: Uzupełniam drugim symbolem,a mianowicie π (nie pi)
n
πf(k) oznacza iloczyn f(k) dla k = 1..n , n ∊ N
k=1
3
π (k + 1) = 2*3*4
k=1
5 paź 11:50