liczby
Daniel: CO TO JEST OSZACUJ

!
oszacuj wynik z mnozenia 2,265*5 z dokładnoscia do dowch miejsc po przecinku a nastepnie
oblicz jego wartosc korzystajac z kalkulatore. oblicz blad wzgledny
Mam takie zadanie i potrafie obliczyc ten blad ale nie wiem co to OSZACUJ jest.
Moze mi ktosc wytlumaczyc
4 paź 19:33
Karolcia:): Najlepiej wpisz sobie w Google się dowiesz
4 paź 19:35
think: no wydaje się, że masz po prostu zaokrąglić do 2 miejsca po przecinku
4 paź 19:36
Daniel: w google nic nie ma a jak zaokragle wynik to nie wyjdzie. w odp pisze ze po szacowaniu wynik
wynosi 2,74 cos takiego i nie wiem skad sie to wzieło
4 paź 19:46
b.: można to policzyć w pamięci tak:
| | 10 | |
2,265*5 = 2,265 * |
| = 22,65 / 2 = 11,325 ≈ 11,33 |
| | 2 | |
szczerze powiedziawszy, nie wiem, co ma oznaczać podane polecenie ,,oszacuj z dokł. do 2 miejsc
a następnie oblicz na kalkulatorze''
4 paź 20:04
XXXXX: niewiem o co chodzi
23 wrz 14:00