pomocy :(
polly: Wyznacz współczynnii a,b,m,n tak aby wielomiany W(x) i F(x) były równe, jeśli F (x) = (x2 + ax
+b)2 a W(x)= x4 + mx3 + nx3 + 18x + 9
4 paź 19:28
Eta:
odp: a=3 b=3 m= 6 n= 15 lub a= −3 b= −3 m= −6 n= 3
4 paź 19:39
polly: chciałabym wiedzieć jak to zrobić jeszcze
4 paź 19:46
Eta:
ze wzoru: ( a+b+c)
2 = a
2+b
2 +c
2 +2ab + 2ac + 2bc
F(x) = x
4 +a
2x
2+b
2 +2ax
3 +2bx
2 +2abx
F(x)= x
4 +2ax
3 + (a
2+2b)x
2+2abx +b
2
W(x)=x
4 +mx
3 + nx
2 +18x + 9
wielomiany są równe , jeżeli są tego samego stopnia i współczynniki przy tych samych
potęgach "x" są równe;
zatem porównując:
b
2= 9
2ab=18
a
2+2b= n
2a= m
po rozwiązaniu otrzymasz te odpowiedzi, które podałam
dokończ .........
4 paź 19:46
polly: yeah, dziękuję ^^
4 paź 20:02
Eta:
4 paź 20:06