matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi geometryczne
Czesław:
Ciąg (an) jest ciągiem geometryczny o ilorazie q. Uzupełnij zapis a
2
*q
−1
= , a
28
*q
−15
=
4 paź 19:11
think:
a
2
= a
1
q z wzoru na ogólny wyraz ciągu... a
n
= a
1
q
n−1
zastosuj o otrzymasz jakiś inny wyraz ciągu.
4 paź 19:12