oblicz wartość wyrażenia
Bartek: Witam

Wiedząc że cos2α=7/8, oblicz wartość wyrażenia:
sin do potęgi 4 α − cos do potęgi 4 α.Prosiłbym aby ktoś to rozwiązał ponieważ nic z tego nie
kumam.
Z góry dziękuję
4 paź 19:05
think: | | 7 | |
cos2x = cos2x − sin2x = |
| |
| | 8 | |
sin
4x − cos
4x = (sin
2x + cos
2x)(sin
2x − cos
2x) = ...
wynik już powinieneś sam zauważyć jaki będzie
4 paź 19:07
Bartek: a jak dalej policzyć to wyrażenie w nawiasach.Co podstawić
4 paź 19:13
think: słyszałeś o jedynce trygonometrycznej?
4 paź 19:15
think: a drugi nawias to to samo co cos2x tylko ze zmienionymi znakami, czyli...
4 paź 19:15
Bartek: tak
4 paź 19:15
think: no to który nawias przedstawia jedynkę trygonometryczną i co możesz wstawić w jego miejsce?
4 paź 19:17
Bartek: ale jak tu zastosować tą jedynkę trygonometryczną do tych nawiasów bo nie czaję
4 paź 19:18
Bartek: no w pierwszym wstawię 1 tak?
4 paź 19:18
think: Bartek bo z jednej strony jedynki masz że sin
2x + cos
2x = 1 czyli tam gdzie masz sin
2x +
cos
2x zamiast tego możesz wpisać jeden, bo te wartości są równe!
Teraz czaisz?
4 paź 19:19
4 paź 19:19
think: no to co z drugim?
4 paź 19:19
Bartek: no tak czaję a drugi nawias to nie jest jedynka
4 paź 19:20
think: nie jest ale tam masz skorzystać z tego ci Ci podali w zadaniu no chociaż popatrz jak Ci
rozpisałam cos2x, to może zauważysz...
4 paź 19:21
think: czym się różni drugi nawias od tego jak jest rozpisane cos2x
4 paź 19:22
Bartek: ok czaję już to jest jakby odwrotność i te 7/8 się zamieni na −7/8
4 paź 19:22
think: drugi raz bingo


no to ile Ci wyjdzie
4 paź 19:23
Bartek: no −7/8
4 paź 19:23
think: | | 1 | |
ale będę upierdliwa i to nie jest odwrotność bo odwrotnością liczby a jest |
| |
| | a | |
a to co tutaj masz to jest liczba przecina do a czyli −a

czyli masz tak jakby
przeciwieństwo...
4 paź 19:24
think: no i koniec zadania

idź i nie grzesz więcej, czyli siadaj i zakuwaj wzorki z trygonometrii
to jeszcze nie jesteś stracony dla świata matematyki
4 paź 19:25
Bartek: spoko dzięki
4 paź 19:26
think: U welcome.
4 paź 19:26