d
ilak: 2
x + 2
x−1 +2{x−2)+...=2
√8−2x+1
q=1/2
Sn= a1/(1−q) = 2
x /(1/2) = 2
{x+1)
2
x+1= 2
√8−2x+1
2
2x= 8−2
x+1
2
2x + 2
x+1 = 8
2
3x+1 = 8
3x+1=3
x=2/3
gdzie jest bład? ma wyjsc x=1.Dzieki
4 paź 18:51
Godzio:
Sn = 2x + 1
2x + 1 = 2√8 − 2x+1
2x = √8 − 2x + 1 /2
22x = 8 − 2 * 2x 2x = t
t2 + 2t − 8 = 0
teraz licz
4 paź 18:56
think: dotąd jest ok
22x + 2x+1 = 8
błąd się pojawia w następnej linijce, to co jest wyżej to nie to samo co to poniżej, czyli
23x + 1 ....
powinieneś zrobić to tak
22x + 2x+1 = 8
22x + 2*2x − 8 = 0
2x = t ⇒ 2≥ t > 0
t2 + 2t − 8 = 0
Δ = ...
t1 = ...
t2 = ...
i sprawszasz które rozwiązanie jest z przedziału (0,2>
4 paź 18:58
ilak: dzięki
4 paź 19:02